Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Глобиха Daimler с 870 млн. евро заради "Дизелгейт"

Снимка: Shutterstock

Германският автомобилостроител Daimler ще трябва да плати глоба от 870 милиона евро, защото е пуснал на пазара от 2008 година дизелови автомобили, които не са отговаряли на законовите норми за замърсяващите емисии, съобщи прокуратурата в Щутгарт, цитирана от световните агенции.

Прокуратурата е установила "нарушение поради немарливост" в отдела на Daimler, отговарящ за сертификациите. Това е довело до сертифициране на дизелови коли от властите въпреки че емисиите им от азотен диоксид не са отговаряли на нормативните изисквания.

През 2018 година Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA) поиска да бъдат изтеглени 700 000 автомобила в цял свят, от които 280 000 в Германия, заради инсталирани манипулиращи емисиите софтуери, припомня БТА.

Четирима ръководители на Daimler все още са обвинени в измама и лъжлива реклама във връзка с манипулираните емисии на дизеловите автомобили.

Автомобилната компания изтъкна, че глобата няма да се отрази на тримесечните й резултати и че продължава да поддържа прогнозите си.

още по темата
още от Автомобили