нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Honda напуска Формула 1

Getty Images

Японската компания Honda излиза от пистата на световното първенство на Формула 1 като доставчик на двигатели в края на 2021 г., за да се фокусира върху технологии с нулеви емисии.

Решението е взето в края на септември и не е в резултат на пандемията от COVID-19, предаде „Ройтерс“. „Причината е в дългосрочната ни цел за въглеродна неутралност“, заяви главният изпълнителен директор на автопроизводителя, Тахакиро Хачиго. Усилията на марката, която се завърна във Ф1 през 2015 г. като партньор на състезателния отбор на Red Bull, ще се съсредоточат в разработката на технологии с нулеви емисии, като горивни клетки и батерии.

„Променящият се фокус в автомобилната индустрия доведе до решението на Honda да преразпредели ресурсите си и ние разбираме и уважаваме мотивите зад това“, коментира директорът на екипа на Red Bull Крисчън Хорнър.

Този месец Honda ще лансира първата си масово произведена батерия – Honda e. Плановете са до 2030 г. две трети от сглобените превозни средства да бъдат захранвани от нов вид, по-екосъобразна енергия.

още от Автомобили