нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайска компания за електромобили събра 900 млн. долара инвестиции само за 2 месеца

Китайският конкурент на Tesla – Xpeng Motors успя да привлече 400 млн. долара в нов рунд за инвестиции. Сред инвеститорите са компании като китайската онлайн платформа за пазаруване Alibaba, държавният инвестиционен фонд на Катар, както и фондът Мубадала на Абу Даби.

Само преди един месец компанията успя да привлече други 500 млн. долара, които потвърждават повишения апетит на инвеститорите към технологичните компании от нови развиващи се сектори като елколите.

Освен това Xpeng планира да направи първично публично предлагане на акции на фондовата борса в Ню Йорк по-късно тази година. Това ще е втората китайска компания в бранша на електромобилите, която ще листне акции на американската борса след Nio. Последните регистрираха изключителен ръст в цената на акциите си в САЩ, които поскъпнаха с 239% в рамките на тази година. Само преди седмица трета китайка компания Li Auto също направи първично предлагане на акции на американската борса и цената им вече е с 45% по-висока в сравнение с техния дебют, предаде CNBC.

Секторът на електромобилите в Китай е изключително силно развит заради големите субсидии, които държавата отпуска в тази насока. Кризата оказа силно негативно влияние на автомобилните сделки – продажбите в Китай на електромобили се понижиха с 33% на годишна база. На месечна база обаче вече се наблюдава възстановяване и плавен ръст.

още от Автомобили