нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кога електромобилите ще са по-евтини от колите на бензин?

Снимка: Shutterstock

През това десетилетие електрическите автомобили и микробуси ще достигнат паритет в цената с колите на бензин, което означава, че ще станат и по-масово достъпни. Това се посочва в проучване на BloombergNEF за екологичната федерация Transport&Environment.

Според проучването, през 2026 г. ще бъде еднакво евтино да се произвеждат седани в сегментите C D и електрически джипове, и аналозите им на бензин. За най-малките сегменти, по-конкретно B - сегментът на комуналните услуги, ще трябва да се изчака до 2027 г., когато спадът в цените на батериите и масовото производство ще намалят разходите, дори без да се вземат предвид помощите и субсидиите, пише изданието, цитирано от abc.es. 

"Ценовата бариера за електрическите превозни средства ще изчезне", уверява Изабел Бушел, директор на T&E за Испания, която иска за това да се харчат разумно европейските фондове за възстановяване.

Паритетът може да означава, че до 2035 г. 100% от новите автомобили, продавани в Европа, ще бъдат електрически. Това проучване прогнозира, че електрическите превозни средства ще бъдат по-евтини от тези с дизелов двигател след 2025 г., а в случая с тежките търговски превозни средства - след 2026 г.

Това намаляване на разходите ще бъде постигнато благодарение на по-достъпните батерии, но също така и по-доброто използване на платформи, предназначени за електрически превозни средства. Например, за автомобил с пробег от 400 километра разходите преди данъци ще паднат от 38 000 евро през 2020 г. на 20 000 през 2025 г. и 16 000 през 2030 г. Следователно по-голямата част от спада ще бъде концентриран през следващите пет години, с намаление от 50%.

В резултат на това през 2030 г. средната цена на електрическото превозно средство ще бъде с 18% по-ниска от тази на неговия бензинов еквивалент.

още от Автомобили