нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Летящият автомобил Liberty получи "пътна книжка"

Снимка: Shutterstock

Летящият автомобил Liberty, който стартира своите тестови полети през 2012 г. с прототипа PAL-V, премина европейските тестове за допускането му по пътищата и сега му е позволено да се движи по улиците с официална регистрационна табела. Това стана след обширна програма за тестово шофиране, проведена на тестови писти от февруари 2020 г., обясняват от компанията, цитирани от eleconomista.es.

"В продължение на много години си сътрудничим с пътните власти, за да постигнем този етап. Вълнението, което изпитваме в екипа, е огромно. Беше много трудно да го накараме да премине всички тестове за допускане по пътищата. Трикът за изграждането на успешен летящ автомобил е да се уверите, че дизайнът отговаря на изискванията както на въздуха, така и на пътя", обяснява Майк Стекеленбург, технически директор на PAL-V. 

Отсега нататък PAL-V ще бъде подложен на тестове за издръжливост през следващите няколко месеца, а хората могат да видят автомобила по европейските пътища.

От 2015 г. PAL-V Liberty също е получил авиационно сертифициране от EASA (Европейска агенция за авиационна безопасност). Предстои да бъдат попълнени над 1200 протокола от изпитванията, преди да могат да се проведат последните 150 часа на летателни изпитания. След това ще започнат доставките до клиентите. 

 

още от Автомобили