нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Любимите марки електрически автомобили на китайците

Снимка: Getty images

Когато става въпрос за любимата марка електрически автомобили на китайците, техният избор е местният гигант е BYD, който е подкрепян от инвестирора Уорън Бъфет, сочи проучване на Bernstein, цитиран от Си Ен Би Си.

На второ място се нарежда компанията на Илон Мъск - Tesla, а трети е германският концерн Volkswagen. От Bernstein поясняват, че тези резултати са от последното издание на редовно изследване, в което са участвали 1600 респонденти.

По-голямата част от анкетираните са от големите градове на Китай, като средната им възраст е 32 години, а месечните доходи – около 19 000 юана (2 969 щатски долара).

Близо половината от анкетираните казват, че при следващата си покупка на автомобил биха взели предвид електрическите модели, като те посочват за най-важни фактори ниската цена на експлоатационни, по-доброто шофьорско преживяване и екологичността.

Намеренията за закупуване на електрически автомобили от китайските стартъпи Nio и Xpeng се е удвоило през тази година до 9,5% от около 5% през предходната.

Китайските стартъпи се нареждат на първо място в премиум сегмента на пазара на електрически автомобили, в който влизат моделите с цена от поне 150 000 юана (23 437 долара). След тях в тази категория се нареждат Tesla, BMW и Audi.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света и много европейски компании използват страната за отправна точка в прехода си към електрически превозни средства. Volkswagen генерира около 41% от продажбите си в Китай, сочат данни на  Goldman Sachs,

още по темата
още от Автомобили