нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мъск: Катастрофиралата Tesla не е била с включен „Автопилот"

Снимка: Getty images

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отхвърли обвиненията, че компанията за производство на електрически автомобили носи вина за катастрофата в с кола на фирмата в покрайнините на Хюстън, при която загинаха двама души. Той написа в Twitter, че според първоначалните данни, до които е стигнала компанията, в катастрофиралото превозно средство не  била активирана технологията за подпомагане на водача „Автопилот“ (Autopilot), предаде Блумбърг.

„Възстановените до момента данни от автомобила показват, че системата „Автопилот“ не е била активирана и че собственика на колата не е бил закупил опцията „Пълно самоуправление“ (Full Self-Driving), която подобрява нейната функционалност“, посочва Мъск в Twitter.

По-рано властите съобщиха, че на шофьорското място на катастрофиралия автомобил не е имало никого.

„Получихме няколко обаждания за пожар в гората. Когато пристигнахме, автомобилът беше обгърнат от пламъци. Нямаше никой зад волана“, заяви Палмър Бък от местната пожарна.

От полицията съобщиха, че единият от загиналите е бил открит на предната пътническа седалка, а другият се е возил отзад Model S от 2019 г. се е движил с висока скорост, когато не успял да преодолее един завой, излязъл е от пътното платно и се е блъснал, а след това е избухнал в пламъци.  Катастрофата е станала близо до луксозния жилищен комплекс The Woodlands, близо до Хюстън.

Липсата на човек зад волана предизвика спекулации, че системата „Автопилот“ е била включена или използвана неправилно.

От Tesla поясняват, че системата, която се използва предимно за пътуване по магистрала, не е заместител на шофьорите и изисква „активно наблюдение от водача“.

В понеделник  две американски агенции за транспортна безопасност са започнали разследване по случая. Акциите на Tesla поевтиняха с 3,40%

още по темата
още от Автомобили