Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Намаляват продажбите на нови дизелови автомобили в ЕС и в България

Снимка: Guliver / Getty images

Продажбите на нови дизелови автомобили в ЕС е намалял с 16,4 процента до 1,3 милиона автомобила през периода април-юни тази година. Това сочат публикуваните днес данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), цитирани от ДПА и БТА.

Пазарният дял на дизеловите коли също е спаднал - с 5 процентни пункта спрямо същия период преди година, уточни асоциацията.

Германия обаче отчита леко повишение на търсенето с 3,5 на сто.

В България през разглежданото второ тримесечие има спад от 26 процента на продадените нови дизелови автомобили до 3992 бройки, се посочва в съобщението на сайта на асоциацията.

В целия ЕС понижението е 16 на сто до 1 286 404 бройки.

Близо две трети от продадените нови коли в ЕС през тримесечието април-юни са били бензинови.

Около 2,4 милиона нови бензинови автомобила са регистрирани в блока, което е увеличение на годишна основа с 1,7 на сто. Италия отчита най-голямото увеличение на годишна основа - 27,4 процента.

На пет големи европейски пазара, без Германия, търсенето на бензинови коли е нараснало.

В България през второто тримесечие на годината са регистрирани 6018 нови бензинови автомобила или с 8,5 процента повече спрямо същия период миналата година.

Автомобилите, които се зареждат с електричество (ECV), представляват 2,4 процента от новите продажби на коли в ЕС, а всички автомобили с алтернативно захранване (APV) са 9,2 процента от пазара на ЕС.

За второто тримесечие на годината новите регистрирани коли с алтернативно захранване в България са били 1378 спрямо 396 същия период миналата година.

В целия ЕС продадените нови автомобили от този тип са били 379 796 или с 28,5 процента повече на годишна основа.

В България през второто тримесечие на годината са продадени 55 автомобила, които се зареждат с електричество, спрямо 24 през второто тримесечие миналата година.

В целия ЕС новите продадени коли от този тип са били 98 553 или с 35,6 процента повече на годишна основа.

още по темата
още от Автомобили
19
Неделя
Януари