Затвори

Изцяло електрически камиони за смет тръгват по улиците на Хамбург

Хамбург ще бъде един от първите градове в Европа, които ще заменят старите дизелови камиони за смет с модерни електрически. Те ще бъдат с нула вредни емисии, а шумът ще бъде намален почти до инимум – 69 db. В присъствието на местната власт на Хамбург и ръководството на Volvo Trucks бе даден старт на пилотния проект. Той бе представен на отбрана група журналисти от Европа, сред които имаше представител и на Мениджър Нюз. Събитието се проведе в един от емблематичните райони на града – старите докове.

Хамбург е един от най-зелените градове в Европа. Управлението на мегаполиса се гради върху три основни ценности - иновации, модерен облик, чист въздух. Цялата политика е насочена към изпълнението на тези цели. И камионите на Volvo ще спомогнат значително за постигането им. Електрическите автомобили без отработени газове могат да се използват във вътрешните терминали и защитените екологични зони. Ниското им ниво на шум позволява да се извършват работни и доставни дейности през нощта, което намалява натоварването на пътищата през деня. Така в града се създават нови възможности за планиране на жилищната среда и инфраструктурата. 

„Хамбург, който през 2011 година беше обявен от ЕС за зелена столица на Европа, работи дълго и успешно на широк фронт за засилване на екологичното и устойчиво градско развитие. Това важи и за транспортния сектор, където в градския транспорт вече се използват електрифицирани автобуси Volvo. Опитът и амбициите, свързани с тази разработка, превръщат Хамбург в изключително интересен партньор за нас“, каза Йонас Одермалм, вицепрезидент продуктови линии Volvo FL и Volvo FE в Volvo Trucks.

Първият Volvo FE Electric – товарен автомобил за сметосъбиране с надстройка, разработен заедно с Faun, най-големия производител на надстройки в Европа, ще започне да събира боклука в Хамбург от началото на 2019 г. Очаква се постепенно да бъдат заменени всичките дизелови камиони, които оперират в момента, с новите екологични превозни средства. Кметството на града е предвидило да закупи около 300 подобни машини, което ще доведе до намаляването на въглеродния диоксид с около 31 300 кг. годишно.

Новият Volvo FE Electric ще се предлага в няколко варианта за различни типове транспортни задания. Например с кабина от Volvo с нисък вход, който улеснява влизането и излизането от автомобила и осигурява на водача отлична видимост към околния трафик. Работната среда също е подобрена в резултат на ниското ниво на шума и липсата на вибрации. Капацитетът на батерията може да бъде оптимизиран, за да съответства на конкретните потребности, а зареждането се осъществява от електрическата мрежа или от станции за бързо зареждане.

Камионът се задвижва от два електромотора с максимална мощност 370 кВт (постоянна мощност 260 кВт) с 2-скоростна трансмисия. Максимален въртящ момент на електромоторите 850 Нм. Максимален въртящ момент на задния мост 28 кНм. Volvo FE Electric може да измине с една напълно заредена батерия до 200 км.

Зареждането се осъществява чрез два варианта – чрез максимална мощна станция, която вкарва заряд от 150 кВт. И нискомощно зареждане, с максимален заряд от 22 кВт. При първият вариант батерията се зарежда напълно за около 1,5 часа, докато вторият вариант е по-подходящ за осигуряване на допълнителни километри по време на работния ден, докато шофьорът например е в обедна почивка.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179