Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Nissan изненада с по-висока печалба

25

Shutterstock

Nissan Motor отчете днес повишение на тримесечната си оперативна печалба с 25,4%, като по-малките отстъпки в цените в САЩ са подкрепили печалбата на японския автомобилопроизводител на този ключов пазар, въпреки че продажбите в света са намалели, предаде Ройтерс.

Печалбата на втория по големина японски автомобилопроизводител е била 103,3 милиарда йени (934,25 милиона долара) за третото тримесечие, приключило през декември, спрямо 82,4 милиарда йени година по-рано.

Деветима анализатори, анкетирани от Refinitiv, очакваха средно печалба от 116,49 милиарда йени.

Във финансовия си отчет Nissan посочи, че е признал 9,232 милиарда йени допълнителни разходи за заплати, които не са били отчетени предходни години.

Това включва и над 80 милиона долара допълнителни компенсации, свързани с твърденията на компанията, че отстраненият председател на съвета на Nissan Карлос Гон е декларирал по-ниско заплащане, допълни компанията.

Гон, който бе арестуван и задържан в Токио на 19 ноември, е обвинен в Япония за това, че е декларира по-ниски доходи в Nissan за периода 2010-2018 година. Той отхвърля обвиненията, че отложеното изплащане на заплата е незаконно или трябва да бъде обявено, но не оспорва съществуването на такова споразумение.

Гон също така отрече друго обвинение в злоупотреба с доверие във връзка с негови лични инвестиционни загуби, които временно е прехвърлил на Nissan при световната финансова криза през 2008 година.

Nissan понижи прогнозата си за годишната печалба до 450 милиарда йени спрямо 540 милиарда йени преди заради предположението, че йената ще се търгува около 110,6 йени за долар до края на март спрямо предишното очакване, че курсът ще бъде 105 йени за долар

още от Автомобили
20
Понеделник
Май