нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нов спад в продажбите на нови автомобили в ЕС през октомври

Снимка: Getty Images

Продажбите на нови автомобили в ЕС отново се върнаха към спад през октомври след първо повишение за настоящата година през септември, в резултат на новите социални рестрикции, целящи ограничаване на втората вълна на коронавирусната пандемия. В същото време сривът при регистрацията на нови автомобили в България е отново един от най-големите в рамките на ЕС, показват данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители. 

Продажбите (регистрацията) на нови  автомобили в Европейския съюз се понижиха през октомври със 7,8% спрямо същия месец на 2019 г., достигайки 953 615 нови автомобили, след като през септември се повишиха с 3,1%, нараствайки за пръв път през 2020 година. Според асоциацията причина за подновения спад е въвеждането наново от страна на някои европейски правителства на рестриктивни мерки за борба с втората вълна на Covid-19.

С изключение на Ирландия и Румъния, всички останали автомобилни пазари в ЕС отчетоха загуби през октомври, включително и четирите водещи пазара. В Испания беше отчете спад при продажбите с цели 21% на годишна база, във Франция с 9,5%, в Германия с 3,6% и в Италия със скромните 0,2 на сто.

За първите десет месеца на 2020 г. новорегистрираните автомобили в ЕС се понижиха с 26,8% спрямо същия период година по-рано, достигайки 8 011 490. Това потвърждава, че пандемията Covid-19 продължава да оказва безпрецедентно негативно влияние по отношение на търсенето на нови автомобили, като през периода януари - октомври бяха продадени близо 3 милиона по-малко автомобили, отколкото година по-рано, когато техният брой беше 10 943 035. В Испания спадът до октомври включително беше с 36,8%, в Италия с 30,9%, Франция - с 26,9% и Германия - с 23,4%.

Обобщените данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители за ЕС не включват Великобритания, която напусна съюза на 31-ви януари тази година. Само в рамките на Обединеното кралство продажбите на нови автомобили през октомври се понижиха с 1,6% до 140 945 броя спрямо година по-рано, докато през първите десет месеца на настоящата година беше отчетен спад от 31,0 на сто.

Данните показват също, че продажбите на нови автомобили в България се свиха през октомври с 25,4% спрямо година по-рано след спад с 27,7% през септември, достигайки 2 088 броя спрямо 2 798 новорегистрирани автомобили през октомври 2019 г. За периода от януари до октомври включително регистрацията на нови автомобили в нашата страна се понижи с цели 35,6% до общо 19 117 спрямо 29 692 през същия 10-месечен период на 2019 г.

Повечето водещи автомобилни компании в ЕС отчетоха понижения при продажбите през октомври спрямо месец по-рано, запазвайки и тенденцията на силен спад от началото на 2020 г. 

Продажбите на автомобили от немския автомобилен гигант Volkswagen Group се понижиха през октомври с 9,1% на годишна база. В същото време Volkswagen намали и част от своя пазарен дял до 25,0% спрямо 25,3% през октомври 2019 година, запазвайки обаче лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Силно понижение с 13,5% отбелязаха продажбите на нови автомобили през октомври на немската компания BMW Group, докато продажбите на Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) се свиха с 8,1 на сто.

Прилично повишение на продажбите с 3,9% беше отчетен от италианската FCA Group (произвеждаща марките Fiat, Jeep, Chrysler и Alfa Romeo), тъй като Италия се забави с въвеждането на нови строги противоепидемични карантинни мерки в началото на есента, следвана от френската компания Renault Grouр (произвеждаща моделите Renault и Dacia) със слабо повишение от 0,2 на сто. В същото време обаче другата голям френска автомобилна компания - PSA Group (произвеждаща марките Peugeot, Opel и Citroen) отчете спад при продажбите с 6,6%.

Европейските правителства продължават да работят за спасяването на автомобилния сектор, който е силно засегнат от колапса на търсенето на нови автомобили, причинен от коронавирусната криза. Във вторник Германия заяви, че ще задели 3 милиарда евро за подкрепа на развитието и производството на щадящи климата автомобили (електромобили и хибридни автомобили). Франция пък разшири мерките за финансова помощ, създадени, за да подкрепят хората да купуват нови автомобили, докато италианското правителство също отдели стотици милиони евро за подкрепа на сектора. 

още от Автомобили