Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Новата цел на Porsche - електромобилност

105

Shutterstock

Porsche постави безпрецедентен план за бъдещо развитие. Очаква се до 2022 г. производителят на спортни автомобили да инвестира над 6 млрд. евро в електромобилност, фокусирайки се върху plug-in хибриди и изцяло електрически автомобили. Решението е взето от Надзорния съвет на Porsche AG на неговото последно заседание.

„Ние удвояваме нашите разходи за електромобилност от около три милиарда евро до повече от шест милиарда евро”, обясни Оливър Блум, председател на Изпълнителния борд на Porsche AG.

„Наред с разработването на нашите модели с двигатели с вътрешно горене, с това решение ние поемаме важен курс в бъдещото си развитие. Плановете са подплатени значително с включването на около три милиарда евро инвестиции в материални активи и малко над три милиарда евро в разходи за разработки”, допълни той.

От допълнителната сума от 3 милиарда евро около 500 милиона евро ще бъдат използвани за разработването на варианти и производни на Mission E, около един милиард евро – за електрификация и хибридизация на съществуващата продуктова гама, няколкостотин милиона – за разширяването на обекти, плюс около 700 милиона евро за нови технологии, инфраструктура за зареждане и интелигентна мобилност.

В Цуфенхаузен към момента се изграждат нов цех за боядисване, специална зона за сглобяване и конвейерен мост за транспортиране на боядисаните каро-серии и задвижващите блокове към зоната за финално сглобяване. Съществуващият завод за двигатели е в процес на разширяване, за да произвежда електрически мотори и цехът за каросериите също ще бъде доразвит. Планирана е инвестиция и за Развойния център във Вайзах. Проектът Mission E е създал приблизително 1200 нови работни места.

Напълно електрическият спортен автомобил Mission E има системна мощност от 600 к.с., което означава, че ще са му необходими значително по-малко от 3,5 секунди, за да ускори от 0 до 100 км/ч; той ще бъде също в състояние да ускорява и спира постоянно без никаква загуба на динамиката и ще предлага пробег от 500 километра по NEDC. Времето на зареждане ще бъде много кратко: Благодарение на 800 V системно напрежение, ще са необходими само 15 минути за пробег от 400 километра.

още от Автомобили