нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Подразделение на Intel тласка напред пазара на автономните коли

Getty Images

Фирмата Mobileye използва производството на чипове на своята компания майка Intel, за да изгради лазерни сензори, които ще направят автономните автомобили достатъчно евтини, за да започнат да се продават на купувачи на дребно до 2025 година.

Базираната в Йерусалим компания разполага с около 80% от глобалния пазар за визуални системи за подпомагане на водачите на превозни средства. Тя се опитва да превърне господството си в тази област в пълен пакет от сензори за самоуправление, включително радар и скъпи лазерни сензори, известни като лидар, които Mobileye има за цел да произвежда, пише Bloomberg.

Камерите и софтуерът в подразделението на Intel помагат на шофьорите да преодолеят някои от предизвикателствата на пътя и да останат в своята пътна лента. Компанията се разраства бързо и нейната технология е сред широко използваните, макар че продължава да съставлява малка част от Intel.

За напълно самоуправляващи се технологии Mobileye вижда пазар още през 2022 г., когато планира да продаде първите си системи от четвърто ниво на операторите за роботаксита. Компанията има споразумение и с Volkswagen AG, както и с Champion Motor Group за разполагане на роботаксита в Тел Авив. За тази система ще бъде използван лидар от Luminar Tehcnologies, която миналия месец стана публична.

още от Автомобили