нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Показаха летящи коли на автоизложението в Шанхай

Прототип на електрическа летяща "кола" на Volocopter/Getty images

Летящи коли са най-голямата атракция на автоизложението в Шанхай тази година, като достъпен и алтернативен отговор на задръстванията в градовете, предаде Си Ен Би Си.

Китайската стартираща компания за електрически превозни средства Xpeng показа нов прототип на летяща кола, която разработва от 8 години. Моделът прилича  повече на стандартен автомобил, отколкото на уголемен дрон, каквато беше разработката на компанията, представена в Пекин през септември 2020 г.

Освен Xpeng компаниите Hyundai, германската Lilium и китайската Ehang също разработват летящи превозни средства, които ще се използват за транспортиране на пътници.

Китайската Geely, която притежава Volvo, демонстрира летящо такси, разработено от партньорската компания Volocopter.

Една от най-големите компании в региона – BYD, която е подкрепяна и от американския инвеститор Уорън Бъфет, все пак залага изцяло на автомобили, които се движат само по земята.

„Има и други начини да се избегнат задръстванията, като ние се фокусираме как да решим проблема по пътищата“, коментира Ли Юнфей от BYD, като добави, че повечето летящи „коли“ са всъщност нови модели хеликоптери.

BYD предпочита да се фокусира в разработването на автомобили с ниски емисии – през първото тримесечие  на 2021 г. компанията продаде 100 000 коли, като повече от половината от тях са напълно електрически или хибридни автомобили. Компанията също така е разработила система от батерии за задвижване на автомобили, наречена Blade, която освен че използва във всички свои модели, продава и на други компании, които разработват наземни превозни средства.  

 

още от Автомобили