Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Продажбите на нови автомобили в ЕС прекъснаха негативния тренд

Shutterstock

Продажбите на нови автомобили в ЕС са се повишили след спад през преходните осем месеца, съобщи Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите през май са нараснали с 0,1% на годишна основа до малко над 1,4 милиона автомобила, се посочва в месечния бюлетин на асоциацията.

"Търсенето в региона е подкрепено основно от централноевропейските страни, където регистрациите са нараснали с 6,2% през миналия месец", отбелязва асоциацията. На петте основни западноевропейски пазара е имало "смесени резултати".

Продажбите на нови автомобили са се повишили с 9,1% в Германия и 1,2% във Франция, но са спаднали със 7,3% в Испания, 4,6% във Великобритания и 1,2% в Италия.

В България е регистриран растеж на продажбите на нови автомобили с 10,1%, до 3641 коли, се посочва в съобщението на сайта на организацията.

През май лидерът на европейския пазар Volkswagen е отчел пазарен дял от 24,7%. Френските автомобилостроители PSA и Renault се нареждат на второ и трето място съответно с 16,7 и 11,1 пазарен дял.

още от Автомобили
24
Понеделник
Февруари