Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Продажбите на нови коли в ЕС падат за 8 пореден месец. В България растат

Shutterstock

Продажбите на нови автомобили в ЕС са намалели с 0,4% през април на годишна основа, което е спад за осми пореден месец. Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) съобщи, че през април в ЕС са регистрирани 1 303 787 нови превозни средства.

АСЕА определи данните за миналия месец като "относително стабилно представяне" и заяви, че търсенето на нови автомобили "е било задвижвано основно от централноевропейските страни, които са отчели растеж от 4,6%".

Сред най-големите пазари на ЕС е имало увеличение на продажбите на годишна основа - 2,6 на сто в Испания, 1,5% в Италия и 0,4% във Франция. Великобритания е отчела спад от 4,1%, а Германия от 1,1%.

В България е регситриран растеж на продажбите на нови автомобили с 5,5% до 3008 коли през април, се посочва в съобщението на сайта на организацията.

Търсенето на нови автомобили в ЕС за периода от януари до април се е понижило с 2,6% до общо 5,3 милиона регистрирани автомобила.

Пазарен лидер в ЕС за тримесечието е Volkswagen с дял от 24%. Следват френските автомобилопроизводители PSA и Renault съответно с пазарен дял от 16,8% и 10,4%.

още от Автомобили