нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Renault излезе на червено за пръв път от десет години

Снимка: Getty Images

За първи път от десет години френската автомобилна група Renault излезе на червено, регистрирайки загуба от 141 милиона евро през 2019 г. За сравнение през 2018 г. компанията се похвали с печалба от 3 302 милиона евро.

Причините за този срив бяха сривът на приноса на неговите китайски партньори Daimler, но най-вече на Nissan, както и влошаването на собствената му автомобилна активност, обясниха от Renault този петък при представянето на годишните си резултати.

Nissan само е допринесъл 242 милиона евро за резултатите си миналата година. Що се отнася до китайците и Daimler, заедно те са понесли загуба от 432 милиона евро в сравнение с положителните 31 милиона година по-рано, информира abc.es.

Оперативният резултат на Renault беше намален до 2,105 милиона евро спрямо 2 987 през 2018 г., докато оборотът намаля с 3,3%, до 55 537 милиона. Следователно оперативният марж остана на 4,8% от оборота, с 1,5 процентни пункта по-малко.

И ако се изключи финансовата активност (заеми за закупуване на превозни средства), в които рентабилността се подобри леко, оперативният марж на чистия автомобилен бизнес беше намален до оскъдните 2,6% , след 4,3% през 2018г.

Всичко това се отрази върху продажбите на Renault на важни пазари като Аржентина, Турция и Алжир. Регистрациите на групата намаляха с 3,4% в световен мащаб до 3 753 723 превозни средства. Освен това производителят трябваше да наложи отрицателен ефект поради намаляването на обема на регистрациите на дизелови автомобили.

В Аржентина и Чили, изправени пред претърпяната търговска криза, заедно с обезценяването на валутите си, френската група реши да продължи с обезценка на активите за 300 милиона евро.

Оперативният паричен поток на автомобилния бизнес е намален до 153 милиона евро в сравнение с 607 милиона през предходната година.

Бордът на Renault ще предложи на борда разпределението на дивидент от 1,10 евро на акция, което означава по-малко от една трета от 3,55, които бяха разпределени за сметка на 2018 година.

Перспективите се оказват още по-неблагоприятни с оглед прогнозите на автомобилния пазар, за който той прогнозира спад в глобален мащаб, с понижение от поне 3% в Европа, а също и с 3% в Русия, което не може да бъде компенсирано с 5% ръст в Бразилия, ключова страна за компанията.

Преди дори да интегрира възможно въздействие от коронавирусната епидемия в Китай, Renault изчисляваше, че оборотът му през 2020 г. ще бъде в същия ред като през 2019 г., а оперативният му марж ще остане на 3-4% разклонение, с положителен паричен поток преди да се интегрират разходите за преструктуриране.

 

още по темата
още от Автомобили