Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Рязък спад на печалбата на BMW през трето тримесечие

Shutterstock

Германският производител на луксозни автомобили BMW обяви спад на чистата печалба с 24% през третото тримесечие, тъй като компанията е била изправена пред пазарни смущения, причинени от неуспеха на други автомобилостроители да получат сертификати по новите тестове на ЕС за емисиите отработените газове, предаде Асошиейтед прес.

Автромобилостроителят с централа в Мюнхен посочи също така, че харчи повече за разработване на технологии за електрически и автономни коли, които се очаква да преобразят сектора.

BMW успя да сертифицира автомобилите си според новите по-строги тестове, но конкурентите му Daimler и Volkswagen трябваше да разпродават коли без нови сертификати преди изтичането на крайния срок 1 септември, което оказа натиск върху цените. Концернът се сблъска и с проблеми, причинени от искове за гаранции и напрежението в търговията.

Чистата печалба, обявена днес, се е понижила до 1,40 млрд. евро (1,6 млрд. долара) спрямо 1,84 млрд. евро през същото тримесечие на миналата година. Приходите са нараснали с 4,7 процента до 24,74 млрд. евро.

още по темата
още от Автомобили
27
Четвъртък
Февруари