Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Seat ще инвестира 5 млрд. евро в две от марките си до 2025 година

Снимка: Getty Images

Испанският производител на автомобили Seat ще инвестира 5 млрд. евро до 2025 г. за развитието на марките си Seat и Cupra, насърчавайки научноизследователската и развойна дейност за разработването на нови модели и електрификацията на продуктовата гама, в допълнение към подобряването на оборудването и съоръженията във фабриката Martorell (Барселона). Това става ясно, след като компанията обяви бъдещите си планове за двете марки с цел разширяване на каталога на компанията до 14 модела, пише eleconomista.es

Новият 100% електрически модел el-Born ще се произвежда в Цвикау (Германия), под марката Cupra. Производството на електрически превозни средства с марката Seat в завода в Марторел се отлага до 2025 г., но ако търсенето е достатъчно голямо вероятно заводът ще поеме производството на малки електромобили, след успеха на Seat Mii, за който се коментира, че запасите са изчерпани. 

Ето защо президентът на Seat Карстен Исенсее поиска сътрудничеството на всички испански администрации за развитието на необходимите инфраструктури, така че търсенето на този сегмент от превозни средства да расте.

"Планът за автомобилния сектор, одобрен от правителството, е движение в правилната посока за справяне с икономическото въздействие на Covid-19", коментира президентът на Seat Карстен Исенсее. По думите му, заводът в Марторел е с гарантирано бъдеще и очаква обема на продукцията да се върне към нивата от преди Covid-пандемията след 2022 година.

"Повече от 1 млрд. евро са инвестирани в развитието на новия Seat León и новата версия на Seat Ateca, която ще бъде представена тази година. В допълнение към новите хибридни и плъгин версии, които ще бъдат представени през втората половина на тази година за Seat León и Seat Tarraco", обяви вицепрезидентът и ръководител на марката Cupra Уейн Грифитс. 

Ръководителите на Seat също обявиха, че компанията ще отвори нов център за разработка на софтуер в град Барселона, който ще работи както за марките на Seat, така и за групата на Volkswagen като цяло. Предвижда се в него да работят 120 професионалисти, като около двадесет от тях вече са наети. Този център ще ръководи дигитализацията на компанията със създаването на цифрови приложения и решения. 

Един от пилотните проекти на марката също ще се фокусира върху Барселона: услугата за споделяне. Тя е част от разработката на новата марка превозни средства Seat Mo за градска микро мобилност, която беше представена наскоро и която предлага пускането на нов електрически скутер и мотоциклет.

още от Автомобили