Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спад в продажбите на нови автомобили в Русия през първото полугодие

Снимка: Shutterstock

Продажбите на нови леки и лекотоварни автомобили в Русия през първата половина на 2020 г. намаляват с 23,3% в сравнение със същия период на миналата година, отчитайки над 635 хил. бройки, съобщи Асоциацията на европейските предприятия, цитирана от ТАСС. В същото време през юни продажбите паднаха с 14,6%, до 122 622 автомобила.

"След два месеца на рязък спад в продажбите на автомобили през юни се появиха признаци за бавно връщане към резултатите от миналата година. Въпреки факта, че дилърите работят, мерките за държавна подкрепа допълнително стимулират продажбите и имат положителен ефект върху отложеното търсене. Въпреки това през юни наблюдаваме спад в продажбите с 14,6% в сравнение с юни 2019 г.", коментира Томас Амерцел, председател на Комитета за автомобилни производители на Асоциацията на европейските предприятия.

По данни на Асоциацията на европейските предприятия, AvtoVAZ остава лидер сред производителите на автомобили на руския пазар, но след резултатите от юни концернът намали продажбите на Lada с 9% до 28 хиляди автомобила, а продажбите на Niva възлизат на 2,2 хиляди автомобила. За първата половина на годината продажбите на концерна паднаха с 24%, до 132,6 хил. автомобила.

На второ място е южнокорейската компания Kia, чиито продажби през юни показаха спад с 12%, до 17 хиляди автомобила, а за полугодието - с 27% до 81.2 хиляди бройки.

Hyundai затваря челната тройка. Компанията намали продажбите с 18% до 13,4 хиляди автомобила. През първата половина на годината продажбите паднаха с 27% до 63,9 хиляди автомобила.

Следват Renault с над 10 хиляди автомобила, продадени през юни (-10%), а за полугодието - над 51 хиляди бройки (-20%) и Volkswagen с 7,6 хиляди автомобила (-20%), а за полугодието - 38 хиляди бройки, което е спад от 24%.

През април 2020 г. руската автомобилна индустрия се сблъска с най-големия месечен спад на продажбите на дребно в историята на събирането на статистически данни, съобщи Асоциацията на европейските предприятия. Продажбите на нови автомобили и лекотоварни автомобили в Черния април паднаха с 72.4%. Като се има предвид пандемичният фактор на коронавирус, Асоциацията на европейските предприятия влоши прогнозата за продажбите на леки и лекотоварни автомобили в Руската федерация през 2020 г. от 1,72 милиона до 1,34 милиона бройки. 

още по темата
още от Автомобили