Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стартъп привлече $2.5 млрд. инвестиции в надпревара да пусне електрически пикап преди Tesla

Американската компания Rivian привлече инвестиции в размер от 2.5 млрд. долара, с които да финансира пускането на първи сериен изцяло електрически пикап до средата на следващата година. По този начин малко известният към момента стартъп може да изпревари премиерата на Cybertruck на основния производител в бранша Tesla, която по план трябва да е в края на 2021 г. Сред инвеститорите на Rivian са гигантът в онлайн пазаруването Amazon, един от глобалните лидерите в управлението на активи Blackrock, а също така и Soros Fund Management, T. Rowe Price и други.

Това е пореден рунд на финансиране за компанията, която вече има набрани 6 млрд. долара, след като през декември 2019 г. беше подкрепена с 1,3 млрд. долара, а преди това с други 2.2 млрд. долара.

Компанията трябваше да представи пикап и SUV, които бяха отложени поради глобалната пандемия. Освен това Amazon е поръчала Rivian да й произведе 100 000 транспортни автомобила в рамките на следващите 10 години. 10 000  от тях трябва да са готови до 2022 г., съобщава CNBC. Компанията ще произвежда колите си в бивш завод на Mitsubishi в Нормал, щата Илинойс, който придобива за 16 млн. долара през 2017 г. Отделно са изхарчени над 750 млн. долара за реновирането и обзавеждането на производствения център. Rivian е основана през 2009 г. и към момента няма стартирано серийно производство на автомобили, но в компанията работят 2400 души.

Годишно в САЩ се продават над 3 млн. пикапа, като общия обем на пазара възлиза на над 100 млрд. долара годишно.

още от Автомобили