нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стартъп задмина гиганта Ford по пазарна капитализация

Снимка: Shutterstock

Пазарната капитализация на стартъпа за електрически автомобили Lucid Group надхвърли Ford Motor във вторник, след ръководителите на компанията споделиха с инвеститорите, че резервациите за първите й превозни средства са се повишили и че производствените планове за 2022 г. са в ход, предаде Си Ен Би Си.

Цената на книжата на компанията поскъпна с 23,71% в борсовата търговия във вторник, което и донесе пазарна капитализация от 88,83 млрд. долара – с над близо 10 млрд. над Ford, който има пазарна оценка от 79,08 млрд. долара. Стартъпа се доближи и до General Motors, който е с капитализация от 90,90 млрд. долара.

Изпълнителният директор на Lucid Motors Питър Роулинсън заяви в интервю в понеделник, че според него има дълъг път пред акциите на компанията, който след като бъде извървян ще й помогне да надмине по стойност традиционните автомобилостроители и да се доближи до лидера в индустрията Tesla.

Роулинсън, бивш главен инженер на Model S на компанията на Илон Мъск, често сравнява Lucid с бившия си работодател по отношение на технологиите и цялостното развитие на електрическите превозни средства. Според него скорошният скок на акциите на компанията е доказателство, че Уолстрийт вече я сравнява с Tesla, а не с традиционните компании в автомобилния сектор.

„Мисля, че небето е границата, що се отнася до капитализацията. Всичко обаче опира до изпълнението и до увеличването на обема. Това е моят фокус. В резултат цените на книжата ще вървят нагоре“, коментира той.

Откакто компанията стана публична чрез сделка със SPAC през юли, цената на акциите на Lucid нарасна с повече от 80% до затварянето на търговията в понеделник. Пазарната й оценка обаче все още е далече от тази на Tesla, която тази година премина 1 трлн. долара. Тя също така е под капитализацията на стартъпа Rivian, който дебютира на борсата миналата седмица. Той има пазарна оценка от 140 млрд. долара

Първото превозно средство на Lucid се нарича Air sedan. Компанията започна да доставя на клиентите т. нар „Dream Edition“ на модела на стойност 169 000 долара. Автомобилът има водещ в индустрията пробег от 520 мили.

още по темата
още от Автомобили