нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайският конкурент на Tesla се готви за листване в Ню Йорк

Снимка: Shutterstock

Китайският стартъп за електрически автомобили Xpeng Motors подаде документи за първично публично предлагане на Нюйоркската фондова борса(NYSE), предаде Си Ен Би Си, позовавайки се на официален документ от Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC).

Макар че от компанията не разкриват колко акции клас А ще продадат при листването на NYSE, те поясняват, че акциите от клас B ще бъдат малко под 430 хил. Xpeng определи 100 млн. долара като първоначален размер на предлагането, но тази сума подлежи на промени.

Всяка акция глас дава един глас в общото събрание на акционерите на компанията, докато акциите клас B носят 10 гласа.

Подаването на документите идва, след като по-рано Си Ен Би Си съобщи, че компанията е получила финансиране от Alibaba в размер на 400 млн. долара и 100 млрд. долара от държавния фонд на Абу Даби Mubadala и Qatar Investment Authority.

Ходът на Хреngа, наричан още "китайнският отговор" на Tesla идва на фона на ескалация на напрежението между Вашингтон и Пекин, която постави под въпрос листването на китайските компании на борсите в САЩ

Първичното публично предлагане ще даде на Xpeng нова инжекция от кеш на фона на тежка конкуренция на китайския пазар. Наскоро нейният конкурент Li Auto набра 1.1 млрд. долара при листването си в САЩ. Компанията също така се изправя пред титана в сектора Tesla, който търси начини да засили присъствието си в Китай чрез своята фабрика в Шанхай.

В началото на годината Tesla достави първите автомобили Model 3 от завода си в китайския град.

В  момента Хреng пpeдлaгa двa eлeĸтpoмoбилa нa пaзapa - G3 SUV и P7, който е седан и пряк конкурент на Model 3. Производството на G3 започна през ноември 2018 г., като до 31 юли 2020 г. компанията е продала 18 741 бройки от модела. Доставките на P7 започнаха този май, като до момента от него са продадени 1 966 бройки. Компанията се готви да пусне на пазара и трети модел през 2021.

още по темата
още от Автомобили