нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Subaru представи първия си електрически кросоувър

Снимка: Getty Images

Японската компания Subaru представи първия си изцяло електрически кросоувър Solterra, разработен съвместно с Toyota, предава ТАСС

Автомобилът е близнак на кросоувъра Toyota bZ4X, представен по-рано тази година. Те са изградени на същата платформа, която автомобилните производители разработваха през последните няколко години. 

Новото Subaru е оборудвано с авангардна система за задвижване на всички колела, реализирана чрез работа на отделни двигатели във всяко колело. С едно зареждане такъв автомобил може да измине около 460 км. За Toyota bZ4X във версията с предно предаване тази цифра ще бъде до 530 км.

Продажбите на Solterra в световен мащаб се очаква да започнат в средата на 2022 г., но производителят все още не е разкрил цената на новия кросоувър. Той ще бъде представен на автомобилното изложение в Лос Анджелис по-късно през ноември. 

Subaru и Toyota обявиха партньорство за производство на електрически превозни средства през 2019 г. Както се очаква, създадената от тях платформа ще стане универсална и ще може да се използва при производството на други модели от класа C и D. И двете компании вече имат опит в партньорствата за разработка на автомобили. Говорим за компактни двойни спортни автомобили Subaru BRZ и Toyota 86, които се появиха през 2011 г. 

 

още по темата
още от Автомобили