Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съюзът Renaulit-Nissan не е застрашен след скандала „Карлос Гон”

28

Снимка: Guliver / Getty Images

Автомобилният съюз Renaulit-Nissan, който преживява безпрецедентна криза след шокиращия арест на неговия създател Карлос Гон в средата на ноември в Япония, по никакъв начин не е в опасност. Това заяви днес в интервю за Франс прес главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава.

Той обаче отказа да коментира съдбата на бившия си ментор, който продължава да бъде в арест под стража в Токио за предполагаеми финансови нарушения. За първи път Гон утре трябва да се яви лично пред съда.

"Японската съдебна система следва пътя си, така че не мога нищо да кажа. Искам само да се съсредоточа върху стабилизирането на компанията и да работя за нейния напредък стъпка по стъпка", заяви Саикава в първото си интервю за чуждестранна медия след избухването на скандала.

Саикава, който е на 65 години и преди тази афера бе от най-близкото обкръжение на Карлос Гон, предизвика изненада с твърдото си изказване, направено вечерта след задържането на "заподозрения" Гон на 19 ноември в Токио, който в последствие бе отстранен от председателския пост на управителния съвет на Nissan.

Саикава заяви, че поддържа всекидневен контакт с Renaulit въпреки напрежението и огорчението в Nissan. Японската група освен това се чувства раздразнена от факта, че е под шапката на френския автомобилостроител, който е по-малък от нея, отбелязва АФП

Разногласията между ръководствата на двете компании се откроиха още по-ясно през последните седмици. Френската компания, позовавайки се на презумпцията за невинност, засега реши да остави Гон на поста главен изпълнителен директор, като в същото време повери временно ръководството на Renaulit на втория човек в групата - Тиери Болоре. Шефовете на Renaulit непрекъснато настояват да бъде свикано общо събрание на акционерите на Nissan, но досега без резултат.

"Стойността на съюза сама по себе си идва от всекидневния труд, основаващ се на спазването на автономността на всяка една от групите", подчерта Хирото Саикава, който даде това интервю в кулоарите на среща на сдружението на работодателите в Япония Кейданрен.

още по темата
още от Автомобили
20
Четвъртък
Юни