нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

2020-а – годината на бизнес рекорди за Tesla

Getty Images

В годината на тежки икономически и бизнес шокове – 2020-а, един автомобилен производител няма поводи да се оплаква. Напротив, това е годината, в която Tesla прави рекорден брой доставки на коли от създаването си насам – 499 550 броя, предаде „Франс прес“.

„В началото на Tesla мислех, че имаме (оптимистично) 10% шанс да оцелеем изобщо“, написа по този повод основателят на компанията Илон Мъск в социалната мрежа Twitter. 86% от реализираните продажби са от моделите Tesla 3 и кросоувъра Model Y.

Производството на Model Y в завода в китайския град Шанхай започна, много скоро ще стартират и доставките на сглобяваните там електрически коли.

Tesla отдавна се стреми да произвежда автомобили за масово ползване и през септември Мъск, който стана втория най-богат човек в света, обяви, че разработката на технологията на батериите означава, че фирмата иска да пусне модел от 25 хил. долара в следващите три години.

На 21 декември Tesla се присъедини към индекса S&P 500 с един транш, преди началото на търговията в този ден.

В момента компанията струва близо 670 млрд. долара или колкото Chrysler, Fiat, Ford, General Motors, Honda, Toyota и Volkswagen, взети заедно.

За последното тримесечие на 2020 г. Tesla е произвела почти 180 хил. коли.

още от Автомобили