нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ще успее ли Tesla да стигне "ниво 5" до края на годината?

Getty Images

От Tesla може да не успеят да изградят технология за самоуправление на автомобили до края на тази година. Това показва документ от Калифорнийския департамент за моторни превозни средства.

Главният изпълнителен директор на компанията, Илон Мъск, заяви през януари, че е „силно уверен, че колата ще може да се движи с надеждност, надвишаваща човешката още тази година“, припомня „Ройтерс“.

Миналия октомври Tesla пусна „бета“ версия на програмата си за „пълно самоуправление“ (FSD) за ограничен брой служители и клиенти. Мъск рекламира възможностите ѝ в Twitter.

„Постът на Илон не отговаря на инженерната реалност… В момента Tesla е на ниво 2“, пишат от калифорнийския автомобилен регулатор. Технологията от ниво 2 се отнася до полуавтоматизираната система за шофиране, която изисква надзор от страна на водача.

„Tesla не може да каже дали скоростта на подобрение ще достигне ниво 5 до края на календарната година“, се казва още в документа на организацията. Ниво 5 илюстрира автономното шофиране.

Междувременно магистралният патрул на щата Калифорния разследва защо превозно средство на компанията на Мъск се е блъснало в преобърнат камион на магистрала близо до град Фонтана в сряда. Инцидентът завърши фатално за шофьора на автомобила. Все още не е ясно дали автопилотът е бил включен. В уебсайта на Tesla ясно пише, че системата изисква шофьорът да остане нащрек след нейното активиране и не прави колата автономна.

още от Автомобили