нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesla сваля цените на най-продаваните си модели

Guiliver/Getty images

Водещият производител на електрически автомобили Tesla понижи цените на базовите модификации на Model 3 и Model Y, поради засилващата се конкуренция на пазара и амбицията на компанията да продължи да увеличава продажбите си, предаде Ройтерс.

Цената на най-продаваната кола на производителя – Model 3 – става 36 990 долара от 37 990 долара.

Цената на най-новия модел на производителя Model Y се понижава от 41 990 долара на 39 990 долара.

В същото време обаче цените на модификациите, които имат по-високо ниво ще бъдат повишени. Луксозният вариант на Model 3 поскъпва от 54 990 на 55 990 долара, а този на Model Y от 59 990 на 60 990 долара.

Целта на тези промени е компанията да  увеличи продажбите на по-достъпните модели и да не изостава по пазарен дял. През миналата година конкуренцията на електрически автомобили значително се увеличи, след като Volkswagen представи първия си автомобил, проектиран да бъде изцяло и единствено електрически – ID.3, който беше посрещнат с голям интерес в традиционно силните пазари за Tesla като Швеция и Норвегия. Това доведе до спад от 9% до 85 хил. броя в продажбите на Tesla Model 3 в Европа. Този модел остана на второ място сред най-популярните електрически автомобили в Европа след Renault Zoe (99 хил. броя) и преди ID.3 (56 хил. броя).

Все пак глобално погледнато 2020 г. беше най-добрата за Tesla, като компанията за първи път излезе на печелба за цял 12-месечен период и продаде рекордните към момента 499 хил. автомобила, докато анализаторите от Уол Стрийт очакваха не повече от 482 000 сделки.

още от Автомобили