Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesla ще строи завод в Шанхай

103

Снимка: Guliver / Getty Images

Американският производител на електромобили Tesla потвърди, че ще построи първия си завод извън САЩ в Шанхай според споразумение, сключено днес, предаде Асошиейтед прес.

Компанията ще бъде първият автомобилостроител в Китай, който ще е изцяло чуждестранна собственост.

Tesla допълни, че строителството ще започне в близко бъдеще, веднага щом бъдат получени необходимите разрешителни. Производството ще започне две или три години след това и в крайна сметка ще достигне 500 000 коли годишно.

Не са обявени финансови детайли по сделката.

Изявление на шанхайските власти посочва, че това ще бъде най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на китайския мегаполис. Той вече е база на съвместни дружества между General Moros и Volkswagen и китайски държавен автомобилостроител.

Споразумението е било подписано тържествено в присъствието на шефа на Tesla Илон Мъск, кмета на Шанхай Ин Юн и други представители на китайските власти.

Tesla е най-големият световен пазар за електромобили, но компаниите се въздържат да прехвърлят производство там заради изискванията за споделяне на технологии с китайски партньори, които биха могли да им станат конкуренти.

Tesla продава автомобили в Китай от 2014 година, доставяни от завода й в Калифорния, което добавя мито от 15 процента към цената. Въпреки това Китай бързо стана вторият по значимост пазар за компанията след САЩ.

Тя е сред фирмите, засегнати от допълнителните мита от 25 процента, които Пекин въведе като отговор на митата на президента Доналд Тръмп.

още от Автомобили
15
Петък
Февруари