нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Toyota обяви 1,5 млрд. долара печалба, въпреки 40% спад на продажбите

Най-големият производител на автомобили в света Toyota обяви спад на чистата печалба от 74% за второто тримесечие на 2020 г. Според финансовия отчет компанията е генерирала печалба от 1,5 млрд. долара за периода април-юни, който беше най-тежък за автомобилостроителите поради глобалните ограничения срещу разпространяването на коронавируса.

Представянето е по-добро от очакваната загуба в размер на 630 млн. долара, която беше прогнозирана от икономически анализатори за FactSet.

Продажбите на компанията са се понижили с 40%  на годишна база през разглеждания период до 43,6 млрд. долара. Оперативната печалба се е понижила с 82% за японския пазар, с 61% за азиатския пазар и с 160% за американския, където е отбелязана загуба от 650 млн. долара, сравнено с печалба от 1 млрд. долара миналата година по същото време. В рамките на тримесечието компанията е продала 1,2 млн. автомобила, значително под показателя за същия период на 2019 г. - 2,3 млн. автомобила, предаде АФП. Компанията очаква спад на печалбата от 64% до края на тази фискална година.

Toyota и групата PSA, която произвежда Peugeot, са двете компании сред големите автомобилостроители, които отчитат положителен финансов резултат през второто тримесечие на 2020 г. въпреки чувствителния спад в продажбите. Компанията съобщи, че възстановяването върви по-бързо от очакваното и обяви, че прогнозира продажби от 7,2 млн. автомобили за фискалната година в края на март 2021 г., при първоначална оценка от 7 млн. броя. За сравнение към края на 2020 г. Toyota очаква годишни продажби от 9 млн. броя коли.  

още от Автомобили