Затвори

Toyota отчете спад на производството с над 50%

Снимка: Getty Images

Японският автомобилостроител Toyota Motor Corp. обяви, че производството му в света е спаднало с 54,4% на годишна основа до 365 909 автомобила заради пандемията от коронавирус, предаде japantimes. Това е най-резкият спад от 2004 година, откогато са налични първите съпоставими данни.

По данни на компанията световните й продажби са потънали с 31,8% до 576 508 автомобила през май спрямо 46,3 на сто през април.

Световното производство на "Тойота" спада за пети пореден месец, като местното производство се е сринало с 57% до 122 744 автомобила, а производството в чужбина е намаляло с 53 на сто до 243 165 коли заради изискването хората да си стоят по домовете и спадналото търсене по света.

В Северна Америка производството е намаляло със 78,5%, а в Европа - с 58, 9 на сто главно заради слабото търсене през пандемията.

Междувременно, производството в Китай се е увеличило с 13,5% до 137 071 автомобила, като търсенето на нови модели е нараснало на фона на спада на заразените с коронавирус в страната.

Въпреки световния спад на производството през май, миналата седмица компанията заяви, че се очаква обемът на вътрешното й производство през юли да се възстанови до около 10% спад спрямо първоначалния план в резултат на възобновяването на икономическите дейности в Япония. Процентът се сравнява с очакваното намаление с 40% през юни, според автомобилния производител.

Плановете за вътрешно производство на Toyota са повлияни от глобалното търсене, тъй като през миналата година тя е изнесла около 60% от около 3,41 милиона автомобила, произведени в Япония.

По време на годишното си събрание на акционерите, проведено по-рано този месец, главният изпълнителен директор Акио Тойода заяви, че компанията ще остане печеливша по време на пандемията на коронавирус, използвайки поуките, които е научила по време на световната финансова криза преди повече от десетилетие. Като част от усилията за подпомагане на клиентите, които са лишени от пари, Toyota облекчава сроковете за плащане с автокредити и предлага употребявани автомобили под наем вместо нови.

 

още по темата
още от Автомобили