нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Toyota ще произвежда и Yaris в Чехия

Снимка: Getty Images

Съвместният завод, който Toyota и групата PSA имаха в чешкия град Колин, става изключителна собственост на Toyota, въпреки че моделите Peugeot 108 и Citroën C1 ще продължат да се произвеждат там заедно с Toyota Aygo. Нещо повече, новият Yaris Electric Hybrid също ще се произвежда там от втората половина на тази година след големия търговски успех на модела, пише elconfidencial.es.

Съвместното предприятие Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) е създадено през 2002 г. за производството на малки модели (Toyota Aygo, Citroën C1 и Peugeot 108) в завода в Колин, съвместно разработени от групата PSA и Toyota. Отсега нататък новата компания, която управлява фабриката, е TMMCZ и тя ще продължи да се занимава с производството на тези три модела, както досега. Голямата разлика е, че фабриката ще може да произвежда новия Yaris и в своите съоръжения. Факт е, че производството на френския завод във Валенсиен е почти на границата поради голямото търсене на малките градски модели коли. Поради тази причина Toyota реши да разшири производството си в тази втора фабрика в Европа.

Заводът в Колин е един от основните износители в Чешката република. В момента над 3500 души работят във фабриката, което е най-голямата работна сила в региона. Тяхното присъствие насърчи развитието на района през последните петнадесет години, като не само създаде хиляди работни места, но и подкрепи различни благотворителни проекти.

Toyota е инвестирала около 153 милиона евро в разширяване на капацитета и модернизиране на производствения завод в Колин. Тази инвестиция даде възможност за въвеждането на новата глобална архитектура на Toyota TNGA, която се използва от новия Yaris и която ще използва и Yaris Cross, която трябва да стартира през март.

Пълното поемане от Toyota на това модерно производствено съоръжение близо до Колин и допълнителните инвестиции в производството на Toyota Yaris представляват голям залог на чешкия пазар. Ангажиментът към завода в Колин е ярък пример за философията на Toyota за производство на превозни средства там, където се продават. Но преди всичко това е ясна демонстрация на ангажимента на японската марка към Европа, не само за продажба на автомобили, но и за производство на превозни средства на европейска територия. 

Източник: elconfidencial.es

още от Автомобили