нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Toyota започва продажби на първия си електромобил догодина

Снимка: Getty Images

Най-големият японски автомобилен производител Toyota Motor ще започне да продава първия си изцяло електрически автомобил през следващата година. Това съобщи японската компания, цитирана от ТАСС.

Отбелязва се, че продажбите на кросоувъра Toyota bZ4X се планира да започнат в средата на 2022 г. по целия свят, включително Япония, Северна Америка, Китай и Европа. Цената на модела обаче към момента не е обявена. В същото време се подчертава, че с едно зареждане колата ще може да измине около 500 км, а презареждането на батерията до 80% ще отнеме около половин час. Отбелязва се още, че ще се предлага и модификация, оборудвана със слънчеви панели.

Toyota Motor възнамерява да създаде нова линия от електрически превозни средства, включваща 15 модела до 2025 г. Toyota bZ4X ще бъде първият модел от тази линия. Сега Toyota Motor няма електрически превозни средства в своята моделна гама. Компанията предлага разнообразие от хибриди и задвижвания с водород Mirai, но този модел почти не се търси.

В края на миналата година японското правителство одобри нов план за намаляване на емисиите на парникови газове, който наред с други неща, си поставя за цел постепенното спиране на производството на всички бензинови и дизелови превозни средства до средата на 2030 г. Документът засяга общо 14 индустрии, като жилищните регулации, развитието на водородната енергия и др. Според японското правителство приетата стратегия за развитие в крайна сметка трябва да стимулира икономиката на страната и да създаде икономически ефект от почти 900 милиарда долара до 2030 г. и повече от 1,8 трилиона през следващите 20 години. 

още от Автомобили