нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Властите в Италия, Германия и Швейцария обискират заводи на Fiat и Iveco заради "Дизелгейт"

Германските, италианските и швейцарските власти провеждат десетки координирани обиски в обекти на автомобилостроителите Fiat и Iveco в рамките на разследването по "Дизелгейт". Това съобщи днес франкфуртската прокуратура, цитирана от Франс прес и БТА. Обиските се провеждат координирано в германските провинции Баден-Вюртемберг и Хесен, в западната част на страната, в северния италиански регион Пиемонт и в кантона Тургау в северната част на Швейцария.

Разследващите от Германия, Италия и Швейцария претърсват 10 промишлени обекта за доказателства за наличие на софтуер за манипулиране на данни при дизеловите автомобили на тези две компании, информираха германските власти.

Разследването се отнася за софтуерни продукти за манипулиране на данни, инсталирани в превозни средства с марките Alfa Romeо, Fiat и Jeep, принадлежащи на италианско-американския автомобилостроител Фиат-Крайслер и на Iveco, собственост на италианската CNH.

Обиските са част от мащабното разследване за манипулации при дизелови автомобили, разкрити преди пет години и разтърсили цялата германска автомобилна промишленост, както и други международни компании от сектора. Този тип софтуер за манипулиране на емисиите позволява да се отчитат по-малко вредни емисии при тестове в лаборатории, отколкото на пътя. Скандалът избухна през септември 2015 година, когато водещият световен автомобилостроител Volkswagen призна, че е фалшифицирал данните при 11 млн. превозни средства.

Фиат-Крайслер вече беше изправен пред съда в САЩ през 2019 година в дело, което приключи с извъндсъдебно споразумение.

Групата беше обвинена от американските власти, че е оборудвала над 100 000 превозни средства със софтуер за манипулиране на вредни емисии и се съгласи да плати до 155 млн. долара на различни регулатори и 300 млн. долара компенсация, за да уреди колективен иск на клиенти. "Дизелгейт" вече струва 30 млрд. евро на Volkswagen, по-голяма част от които бяха изплатени в САЩ, припомня АФП.

още от Автомобили