Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Влизаш със стара кола в центъра на Лондон – 15 евро на ден

88

Shutterstock

Водачите на стари и замърсяващи околната среда превозни средства ще трябва да плащат нова такса, ако искат да се движат в центъра на Лондон, предаде Франс прес. Това става реалност, след като днес влезе в сила "зона с много ниско съдържание на вредни емисии".

Шофьорите на бензинови автомобили, произведени преди 2006 година и на дизелови коли, произведени преди 2015 година, ще трябва да плащат 12,50 лири (14,50 евро) на ден, за да влизат в тази зона. За камионите и автобусите ще се плащат 100 лири (116 евро) на ден. Такситата са освободени от таксата. От октомври 2021 година зоната ще обхване целия град.

Става дума "за намаляване на вредните емисии и по-здравословен въздух за хиляди души", написа в Туитър кметът на британската столица от Лейбъристката партия Садик Хан. Лондон е един от най-замърсените градове в Европа.

Според кмета на Лондон "хиляди лондончани умират преждевременно всяка година заради продължителното замърсяване на въздуха" и жителите на столицата "живеят в район, в който са превишени препоръките на Световната здравна организация за за най-опасните токсични частици".

Тази нова такса замества T-Charge, известна като допълнителна такса за вредни емисии, която е в сила от октомври 2017 година, и се прибавя към "такса задръстване" от 11,50 лири (13,40 евро), която от 2003 година плащат автомобилите в централната част на Лондон от 07:00 часа до 18:00 часа от понеделник до петък. Тази мярка бе взета от бившия кмет на града Кен Ливингстън за борба със задръстванията.

Ако не заплатят новата такса, шофьорите на леки коли рискуват глоба от 160 лири, а водачите на камиони - до 1000 лири.

още от Автомобили
27
Четвъртък
Юни