нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Volkswagen обяви предстоящи съкращения на производството

Снимка: Getty Images

Германският производител на автомобили Volkswagen предупреди служителите за по-значително намаляване на производството през второто тримесечие на тази година, в сравнение с първото, поради глобални проблеми при доставката на компоненти. Това съобщи Financial Times позовавайки се на Уейн Грифитс, президент на испанската компания Seat Volkswagen, която е част от концерна Volkswagen.

Подобна прогноза увеличава вероятността от по-големи загуби за Volkswagen, който заяви миналата година, че производството ще намалее със 100 000 автомобила през първото тримесечие на 2021 г. поради недостиг на полупроводници. Грифитс добави, че недостигът на компоненти е най-голямото предизвикателство, пред което е изправена компанията в момента, предава ТАСС. 

Редица автомобилни производители, пише вестникът, вече са претърпели големи загуби през първите месеци на тази година, като повечето от тях обявяват съкращения на производството, което според анализаторите ще струва на индустрията милиарди долари загуби през годината. В сряда германският автомобилен концерн Daimler обяви прехвърляне на няколко хиляди служители от двете си предприятия на непълно работно време поради прекъсвания в доставката на важни електронни компоненти по целия свят. 

Промените в работния график засегнаха по-голямата част от персонала в заводите на Mercedes-Benz в Ращат (федерална провинция Баден-Вюртемберг) и Бремен. В завода в Бремен работят над 12 хиляди души, а в Ращат - около 6,5 хиляди. В началото на годината работниците и на двата завода, както и персоналът на завода в Кечкемет (Унгария) вече бяха прехвърлени на непълно работно време поради проблеми с компонентите. 

още от Автомобили