Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Volvo представи първия си изцяло електрически камион

120

Volvo Trucks представи първия си изцяло електрически товарен автомобил. Серийното производство и продажбите на новия модел Volvo FL Electric ще започнат в Европа през 2019 г. Той е предназначен за градска дистрибуция, сметосъбиране и други дейности в урбанизираните зони.

Максималният въртящ момент на електромотора на новия модел е 425 Нм. Енергията се съхранява в 2 до 6 литиево-йонни батерии с максимален капацитет до 300 кВтч. Бързото зареждане отнема 1-2 часа. Новият камион може да измине до 300 км.

Електрическите автомобили без отработени газове могат да се използват във вътрешните терминали и защитените екологични зони. Ниското им ниво на шум позволява да се извършват работни и доставни дейности през нощта, което намалява натоварването на пътищата през деня. Така в града се създават нови възможности за планиране на жилищната среда и инфраструктурата.  

 „Изключително горди сме с първия от гамата товарни автомобили Volvo, задвижвани изцяло с електричество. С този модел ние  вярваме, че ще допринесем за устойчивото развитие в градовете“, заяви  Клаас Нилсон, президент на Volvo Trucks.

За постигането на ефективни решения за клиентите на Volvo Trucks, допринася сериозният опит в електрифицирания транспорт на Volvo Group. От 2010 година досега Volvo Buses има над 4000 реализирани продажби на електрифицирани автобуси. Така технологията, използвана за задвижване и съхраняване на енергията при Volvo FL Electric, е щателно изпробвана и тествана, и се поддържа от мрежата на Volvo Trucks за продажби, обслужване и доставка на резервни части. 

Първите товарни автомобили от гамата Volvo FL Electric вече са в редовна експлоатация от клиенти в Гьотеборг - дома на Volvo Trucks.

Факти за Volvo FL Electric

  • Товарен автомобил, задвижван изцяло с електричество, за дистрибуция, сметосъбиране и други приложения в градски условия, БТА 16 тона.
  • Силова линия: електромотор 185 кВт, максимална мощност/постоянна изходна мощност 130 кВт, двускоростна трансмисия, карданен вал, заден мост.
  • Максимален въртящ момент на електромотора 425 Нм. Максимален въртящ момент на задния мост 16 кНм.
  • Капацитет: 2-6 литиево-йонни батерии, общо 100–300 кВтч.
  • Максимален пробег: до 300 км.
  • Зареждане: Зареждане с променлив ток от електрическата мрежа (22 кВт) или бързо зареждане с постоянен ток чрез CCS/Combo2 за до 150 кВт.
  • Време за зареждане: От изтощени до напълно заредени батерии: бързо зареждане: 1­2 часа (зареждане с постоянен ток), нощно зареждане до 10 часа (зареждане с променлив ток) с максимален капацитет на батерията до 300 кВтч. Първите два товарни автомобила Volvo FL Electric ще работят в компанията за сметосъбиране и рециклиране Renova и във фирмата за превози TGM.
  • В рамките на проекта Off Peak City Distribution (Градска дистрибуция извън пиковите часове) бе извършено проучване на ефектите от превоза на стоки през нощта в централен Стокхолм. Чрез избягване на трафика в час-пик товарните автомобили бяха в състояние да извършат работата си за една трета от времето, необходимо при дневните курсове.

 

още от Автомобили