нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Xiaomi започва масово производство на автомобили през 2024 г.

Снимка: Shutterstock

Китайският производител на смартфони Xiaomi очаква да започне масово производство на собствени електрически превозни средства през първата половина на 2024 г. Това обяви днес главният изпълнителен директор на компанията Лей Дзюн, цитиран от Си Ен Би Си.

Коментарите му дойдоха по време на отчет пред инвеститори, като те доведоха до 5,39% скок на цената на книжата на Xiaomi на борсата в Хонконг.

Компанията обяви, че ще се включи пазара на електрически автомобили през март, като поясни, че смята да инвестира 10 млрд. долара в бизнеса в рамките на 10 години. Миналият месец Xiaomi официално регистрира своя бизнес с електрически превозни средства и съобщи, че подразделението е влязло в „съществена фаза на разработка“. Тогава от компанията заявиха, че подразделението Xiaomi EV разполага с 300 служители и че е ръководено директно от Дзюн.

Китайският пазар на електрически автомобили става все по-конкурентен. През януари Baidu, която е китайският аналог на Google, също даде начало на своя компания за електрически автомобили. Когато Xiaomi представи първия си електрически автомобил, той ще трябва да се изправи срещу местните NIo, Xpeng, Li Auto и Byd, както и срещу американската Tesla.

Китайският пазар на електрически превозни средства се радва на държавна подкрепа от няколко години, което подпомогна бързия растеж на индустрията. Макар че в последно време тази подкрепа бе намалена, пазарът продължава да расте.

Фирмата за проучване на пазара Canalys прогнозира, че през 2021 г. в Китай ще бъдат продадени 1,9 млн. електрически превозни средства, което представлява 51% ръст на годишна база.

още по темата
още от Автомобили