Затвори

Юбър и НАСА ще разработват летящи превозни средства за "градска въздушна мобилност"

Компанията за наемане на транспорт чрез интернет платформа Юбър (Uber) подписа споразумение с американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) за разработка на летящи превозни средства за "градска въздушна мобилност", включително дронове за доставка на стоки, предаде Асошиейтед прес.

Това съобщи НАСА в момент, когато в Лос Анжелис се провежда среща на високо равнище на ръководители на компании в технологичния и транспортния сектор, които обсъждат бъдещето на градската авиация.

Това е второто споразумение на НАСА с Юбър за разработка на концептуални модели и технологии за градска въздушна мобилност, уточнява Ройтерс. Целта е да се разработи сигурна и ефикасна система за бъдещия транспорт в гъсто населени райони. Летателните средства не бива да пречат на националните авиодиспечери и да не са прекалено шумни.

Дроновете за доставка на стоки и пътническите въздушни таксита отлитат и кацат вертикално.

В Лос Анжелис Юбър представи как биха изглеждали бъдещите летящи таксита - полудронове, полухеликоптери с футуристични линии, информира Франс прес. Това са прототипи, които още не съществуват, уточни Ерик Алисън, директор на програмите за летящи таксита Юбър еливейт (Uber Elevate) на компанията Юбър еър (Uber Air).

Компанията гледа на тези машини като на възможно решение за отпушване на движението в мегаполиси като Лос Анжелис, известен с адските си задръствания.

Точно както небостъргачите облекчиха струпването на жилищни и търговски площи на земята, Юбър еър иска да издигне градския транспорт в небесата, подчерта Никхил Гоел, директор на авиационните продукти на Юбър еливейт.

Миналата година Юбър обяви, че има за цел през 2020 година да започне демонстрационни полети в Лос Анжелис, а през 2023 година да пусне първите пътнически полети, достъпни чрез приложения - точно както е при наемането на автомобили с шофьор.

На първо време машините ще имат пилот, но с времето могат да станат безпилотни.

"Самолетите са изцяло електрически, летят със скорост между 240 и 320 км/ч и могат да изминат 96 км с едно зареждане", обясни Гоел.

Целта е да се разработят дронове с две до четири места, които излитат и кацат вертикално, но по-евтини и по-малко шумни.

Според оперативния директор на продуктите Джеф Холдън пречки ще има главно от гледна точка на регламентите и организацията на въздушното пространство, отколкото по научни причини, защото "технологията вече съществува днес".

Ръководителят на Тесла (Tesla) Илон Мъск - другият гигант в транспортните технологии от Силициевата долина - е избрал тъкмо обратното решение за избягване на уличните задръствания и работи по система от подземни совалки.

Източник: БТА

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179