Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Забавят се продажбите на нови автомобили у нас

Shutterstock

Едва забележим е ръстът на продажбите на нови автомобили у нас. За първите шест месеца регистрираните коли са 18 323  спрямо 18 082 през същия период на 2018 г., сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Регистрациите през юни автомобили са с 9,2 процента по-малко, до 3255 броя спрямо 3586 през юни 2018 година.

Продажбите на нови автомобили в ЕС са се понижили с 3,1% на годишна основа през първите шест месеца на 2019 година. В месечния си бюлетин АСЕА съобщи, че са били регистрирани малко под 8,2 милиона нови автомобила в ЕС.

Продажбите на коли са намалели на всички големи пазари на ЕС с изключение на Германия, където са нараснали с 0,5 процента, според Европейската асоциация на автомобилните производители.

Само през юни регистрациите на годишна основа са се понижили със 7,8 процента до 1,45 милиона автомобила. Според асоциацията това се дължи в голяма степен на отрицателните календарни фактори.

Лидер на пазара на ЕС за нови автомобили за януари-юни е Volkswagen с 24,2% дял от продажбите, който е почти непроменен спрямо дела от 24,5%, които германският концерн е имал през същия период на миналата година.

Френските автомобилостроители PSA и Renault се нареждат на второ и трето място по продажби със съответно 16,6 и 11% пазарен дял, следвани от Hyundai с 6,6% и Фиат-Крайслер Fiat-Chrysler с 6,5%.

още от Автомобили
11
Сряда
Декември