нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пандемията изтри 30% от капитализацията на банките в глобален мащаб

Пазарната капитализация на банките в глобален аспект се е понижила с цели 30% през първите шест месеца на годината, показва изчисления на специализирания сайт BuyShares.

Според данните, в края на миналата година сумарната стойност на акциите на финансовите институции е възлизала на 8,9 трлн. долара, докато към края на юни 2020 г. тази сума вече е 6,25 трлн. долара.

В същото време, към средата на годината значителна част от загубите, реализирани през първата половина на 2020 г. са били възстановени. На  международните фондови пазари най-значителен спад е отбелязан в средата на март, когато беше обявена глобалната пандемия. Затова в края на първото тримесечие на годината пазарната капитализация на банките е възлизала на 5,78 трлн. долара. За сравнение рекордът на тази сума беше отбелязан в края на 2017 г., когато акциите на  глобалния банков сектори възлизаше на 9,3 трлн. долара.

„Въпреки въведените мерки, пандемията увеличи чувствително рисковите оценки на повечето банки. Икономическата нестабилност има значителен ефект върху реалната икономика, а спадът в икономическата активност увеличава загубите на банките от необслужвани кредити“, се казва в анализа.

Само пет от западноевропейските банки имат растеж в цената на акциите – най-добре се представя холандската ING с 29%. В същото време HSBC има загуба от 17%.  

 

още от Банки