Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американските банки изпреварват европейските по рентабилност и пазарен дял

Най-големите европейски банки изостават от американските си конкуренти по отношение на рентабилност и пазарен дял. Това отчита доклад на консултантската компания Ърнст енд Янг (Ernst&Young), публикуван днес и цитиран от ДПА.

През 2018 г. 10-те най-големи банки в Европа са увеличили печалбите си с 35 процента до 52 млрд. евро (58,5 млрд. долара), докато печалбите на най-големите 10 американски банки са скочили с 88 процента до 138 млрд. евро, установяват експертите.

Европейските кредитни институции страдат от политиката на ниски лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ), заради които на практика трябва да плащат отрицателни лихви по депозитите, посочва икономистът от Ърнст енд Янг Клаус-Петер Вагнер, цитиран от БТА.

Американските банки от друга страна са спечелили от данъчните реформи на президента Доналд Тръмп от края на 2017 година.

Американските институции продължават да играят в друга лига. Като цяло американските банки са по-добре осигурени със значително по-висока рентабилност и капитализация на основния капитал, допълва докладът.

още по темата
още от Банки