Затвори

Британка изхарчи 380 000 паунда наведнъж в онлайн залагания. Лондон въвежда спешни регулации

Снимка: Getty Images

Британка получи разрешение да направи онлайн залози за над 380 000 британски лири в рамките на една сесия. Този и много подобни случаи, както и липсата на какъвто и да е контрол в залагането онлайн във Великобритания, станаха повод за въвеждането на забрана за използването на кредитни карти за онлайн залози на Острова, съобщава The Guardian.

Тя ще влезе в сила на 14 април тази година, а целта е да се предотврати експлоатацията на уязвимите клиенти.

Основните уебсайтове за залагания, включително PokerStars, Betfair, 888 и Bet365, понастоящем позволяват на клиентите си да правят депозити онлайн, използвайки кредитни карти, което доведе до предупреждения от страна на кампаниите, че комарджиите рискуват да натрупат големи дългове.

Миналата година нашумя аналогичен случай с проблемна комарждийка, която използва цели девет кредитни карти, за да харчи стотици хиляди британски лири в онлайн казина. Според жената, компаниите за онлайн залози игнорирали очевидните й признаци за зависимост и така тя станала жертва на неограничените възможности за залози. Загубите й включват една от 54 000 британски лири за една нощ, както и залози на стойност над 380 000 британски лири на един уебсайт за една сесия.

Освен това беше разкрито, че доставчици на платежни услуги като PayPal разрешават на проблемните комарджии да заобикалят банковите лимити и да харчат по 150 000 британски лири на ден.

В допълнение към прекъсването на кредитните карти, Комисията също се готви да обяви, че членството към услугата GamStop ще се превърне в условие за получаване на лиценз за онлайн залагания. GamStop е услуга, която позволява на хората, които искат да ограничат себе си от хазарт, да предоставят своите данни, които след това се споделят с компаниите за онлайн залози и така да им попречат да открият нови профили, от които да залагат. Системата е създадена, за да забележи и опити за заблуда като например фалшиви профили с псевдоними.

Одобрението на услугата GamStop от комисията означава, че всеки букмейкър или онлайн казино, които искат да работят във Великобритания, ще трябва да се регистрират в мрежата ѝ. 

Предложението за забрана на кредитните карти в онлайн залаганията е политика от септември 2018 г., която бе подкрепена от депутатите, за да се предотврати експлоатацията на уязвими клиенти от хазартните фирми.

Последните промени идват на фона на нарастващите очаквания, че правителството ще започне процеса на изготвяне на нов закон за хазарта, който ще замени приетия от правителството на Тони Блеър през 2005 г., който бе критикуван за драстично намаляване на регулацията.

още от Финанси