Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Централните банки разпределят рекордни суми, но може да се нуждаем от повече

Снимка: Shutterstock

Централните банки отпуснаха трилиони долари в подкрепа на пазарите през последните дни, за да не се стигне до парализа, след като инвеститорите се притесниха от икономическите щети от коронавируса и зададоха хаотичен ритъм на функциониране на борсите.

Интервенциите помогнаха до известна степен за успокояването на волатилността, но може да се наложи политиците да правят повече от това, което са предприели досега, коментира Ройтерс.

Инвеститори, икономисти и банкови стратези заявиха, че очакват управляващите да подкрепят както пазарите, така и реалната икономика - компаниите, които губят клиенти и работници.

Засега обаче няма особена яснота доколко ефективни могат да бъдат действията на властите. Преди инвеститорите да се успокоят, ще трябва да преминем през пик на вирусната пандемия, подобряване на способността на болниците да се справят с притока на пациенти, забрани за пътуване и други ограничения, налагани за спасяване на живота и овладяване на здравната криза.

„Най-доброто, което финансовите и икономически политици могат да направят в момента, е да ограничат щетите. Те не могат да обърнат икономиката, защото това е проблем на здравеопазването, а не на икономически или финансов въпрос“, каза в интервю Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на германския застраховател Allianz SE.

Рей Далио, основател на гигантската компания за хедж фондове Bridgewater Associates LP, изчислява, че финансовите загуби за американските компании от спада, породен от коронавируса могат да достигнат 4 трилиона долара. Това е близо една пета от стойността на общото икономическо производство на Америка за миналата година. Правителството ще трябва да помогне, подкрепено от централна банка, която печата пари, казва Далио в коментар за Ройтерс

„Това, което трябва да се случи, е много подобно на случилото се през военните години, но без бойните действия“, каза Далио.

През последните дни правителствата изразиха готовност за подкрепа, след като стана ясно, че мащабът от кризата, предизвикана от вируса, вероятно е огромен. Миналата седмица беше най-лошата от 2008 г. за акциите в САЩ. По-малко видими са последствията, които се натрупаха на други пазари, поддържащи реалната икономика.

Предприетите стъпки варират от намаляване на лихвените проценти и увеличаване на програмите за изкупуване на облигации до възстановяването на средствата за финансиране от Федералния резерв. Тези стъпки са намалили напрежението, но анализатори и инвеститори заявиха, че не са помогнали достатъчнои са се появили нови проблемни области.

Един успех: Федералният резерв на САЩ улесни централните банки на други държави да получат пари, за да посрещнат липсата в световен мащаб при търсенето на физически пари. Въпреки това "жаждата" за долари в световен мащаб остава неудовлетворена, с което валутата в САЩ остава силна.

Гвин, бивш търговец от Нюйоркския федерален резерв, заяви, че централната банка трябва да се превърне в директен купувач на "запушени активи", а не „само да осигурява финансиране и да се надява“, че банките и други играчи ще направят подем на пазарите.

Някои анализатори и индустриални източници спориха за разхлабване на банковите разпоредби, които според тях ограничават ликвидността - възможността лесно да купуват и продават активи. Спирането на тези правила, те твърдят, ще улесни банките да се намесят като пазарни производители и кредитори в по-голям аспект.

„Следващата ключова стъпка за подпомагане на ликвидността ще бъде облекчаване на банковите регулаторни ограничения“, пишат стратезите на TD Securities.

Един признак, че досега мерките са недостатъчни: постоянна нестабилност на пазарите. Нестабилността - големи възходи и спадове в цените на активите - е на екстремни нива, водена от пазарния страх.

Високите нива на нестабилност принуждават фондовете и банките да продават позициите си или да се оттеглят от подкрепата на пазара, като имащи най-важната роля на преминаването между големите сделки, тъй като се опитват да контролират размера на риска в своите портфейли. Това от своя страна води до повече продавачи, отколкото купувачи, което пък води до несъответствия между цените на офертите и предлагането на активи, което допълнително засилва нестабилността на пазара.

Някои от мерките, предприети от Федерания резерв - като закупуване на облигации и заемане на пари на банки, за да могат да се намесят като купувачи на някои от тези активи, са насочени към прекратяване на тази програма. Въпреки това тези стъпки не успяха да успокоят пазарите.

още от Банки