Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Deutsche Bank налива 200 млрд. евро в устойчиви инвестиции

Снимка: Guliver / Getty images

Германската банка Deutsche Bank планира да налее най-малко 200 млрд. евро в т. нар устойчиво финансиране и инвестиции до 2025 година, предаде Ройтерс.

Средствата включват осигурени от банката заеми, облигации и пласирани от името на нейни клиенти активи, които се управляват от  частното й банково подразделение. В програмата обаче не влизат активите, управлявани от фондовото й подразделение DWS.

Това е поредният ход на глобален лидер в кредитирането, демонстриращ ангажимент към устойчивите инвестиции на фона на растящият натиск върху банките да подкрепят договорения в световен план преход към нисковъглеродн и по-щадяща природата икономика.

Държавите в Европа и на други места по света поставят устойчивите инвестиции в основата на плановете си за икономически възстановяване след пандемията от COVID-19.

Банката обяви, че ще базира дефиницията си за устойчиви дейности въз основа на планирана обща европейска рамка. От Deutsche също така обясниха, че всяка година ще отчитат напредъка си по тази програма и ще представят подробности по дефиницията до края на второто тримесечие на 2020 г.

„Водени сме от силно убеждение, че трябва да помогнем за формирането на глобална промяна към устойчива, въглеродно неутрална и социална икономика“, коментира главеният изпълнителен директор на банката Кристиан Севинг, като нарече целта от 200 млрд. евро „амбициозна“ в сравнение с обещанията на останалите кредитори.

„Ние имаме добра основа, защото като глобално активна финансова институция, ние можем да отговорим на растящото търсене на устойчиви инвестиции от страна на нашите клиенти“, добавя той.

още по темата
още от Банки