нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ притиска Deutsche bank да посочи наследник на своя председател

Пол Ахлейтнер

Снимка: Getty images

През последните месеци Европейската централна банка е призовала на няколко пъти Deutsche Bank да посочи наследник на председателя Надзорния си съвет Пол Ахлейтнер, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Ахлейтнер ще слезе от поста следващия май след 10 трудни години в управлението, белязани от две смени на изпълнителен директор, загуби за милиарди евро и огромни глоби.

Предвид сравнително малкото време, оставащо до оттеглянето на 64-годишния австриец, ЕЦБ все още чака от Deusche Bank да обяви името на човека, който ще заеме мястото му.

Банката наскоро се върна на печалба, но продължава да е под строго наблюдение от регулаторите, които отговарят за здравето на глобалната финансова система, в която Deutsche Bank, като един от най-големите кредитори в света, играе ключова роля.

Регулаторите са особено загрижени за практиките на германската банка срещу прането на пари – проблем, с който банката се бори през целя мандат на Ахлейтнер.

През април германският финансов регулатор BaFin нареди на Deutsche да предприеме допълнителни мерки срещу прането на пари и да удължи срока на програма специален надзор, която следи напредъка на банката в областта.

ЕЦБ пристика Deusche за посочване на наследник на Ахлейтнер, тъй като централната банка иска да има достатъчно време, за да провери кандидата, който ще го замести.

Според източниците за нов председателя Надзорния си съвет на банката се спрягат три имена, като най-вероятен избор се посочва шефът на германският борсов оператор Deutsche Börse Теодор Ваймер.

Самият обаче отрече тази възможност по-рано през годината, като заяви, че за него е „тема не е на дискусия“.

 

още по темата
още от Банки