Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ със строги изисквания към БНБ

127

Снимка: Мениджър Нюз

Забраната за БНБ да финансира правителство, органи и институции, както и да печата пари, наложена от валутния борд, е изискване и на ЕЦБ, което вече трябва да спазваме.

Централната ни банка не трябва да финансира правителства, национални органи и институции, както и служби и агенции на ЕС. Това гласи изискването, което вече е записано в предложени от финансовия министър Владислав Горанов промени в Закона за БНБ, предаде „24 часа”.

Забраната изрично се отнася и за инвестиции в каквито и да е дългови книжа на правителство, общини и държавни дружества, както при първичното им пласиране, така и при последващата им търговия.

България трябва да въведе законови гаранции за пълна независимост на БНБ и за ненамеса на изпълнителната власт в работата ѝ.

Освен това трябва да променим законодателството си така, че да гарантираме пряко приложение на всички актове и предписания на ЕЦБ както по отношение на банките, работещи у нас, така и за централната банка.

Всички тези промени ще бъдат записани в закони, но най-вероятно ще влязат в сила след стрестестовете. Подготовката за тях вече е започнала. Усилено се работи и по методиката за новата оценка на банковите активи. Планът е двете оценки да са факт до средата на 2019 г.

Централната ни банка ще продължи да предоставя на ЕЦБ непрекъсната информация за лихвените нива и други основни показатели.

Управлението на резервите в чужда валута, както и покупките или продажбите на валута, за да се балансират обменните курсове пък ще премине под контрола на ЕЦБ. Институцията, ръководена от Марио Драги, ще следи и за това дали се упражнява подходящ надзор над финансовите пазари и институции, както и дали платежните системи работят безпроблемно.

След решение на съда на ЕС от 13 сепетември БНБ пък ще трябва да разкрива пред депозанти на фалирали банки информация за осъществявания надзор. Условието е тя да се дава на пряко засегнати от фалита и да не засяга интересите на трети страни.

още от Банки