нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС затяга контрола върху клоновете на чуждестранни банки

Снимка: Getty images

Брюксел подготвя цялостна промяна на режима, който позволява на чуждестранните банки да използват не толкова силно регулираните си клонове, за да оперират в целия Европейски съюз, пише в. „Файненшъл таймс“,

Европейската комисия работи по предложение за овластяване на финансовите регулатори до степен, че те да могат да накарат банките да преструктурират част от европейските си клонове в дъщерни компании, ако техните дейности бъдат счетени за достатъчно големи и рискови, споделят с вестника запознати източници.

Целта на новите правила е да поставят под контрол слабо регулираните чуждестрани банки, които се разрастват бързо в ЕС – тенденция, ускорена от Брекзит, тъй като финансовите институции от Азия, САЩ и други пазари търсят начини да разширят дейностите си в блока.

Европейската централна банка, която надзирава най-големите банки в ЕС от 2014 г., е загрижена, че системата с клонове позволява на някои чуждестранни банки да отбягват регулаторите.

Новото предложение обаче може да струва милиарди евро на сектора, тъй като правилата за капитал и ликвидност, които трябва да покриват банковите филиали, са много по-ниски от тези, които важат за дъщерните фирми. При вторите правилата и нормите са почти същите като тези, които следват големите банки.

Подробности за новите предложения, които се наблюдават от комисаря по финансовите услуги Мърейд МакГинес, все още се обсъждат от Европейската комисия. Те са част от следващия пакет от банково законодателство на ЕС, който се фокусира върху осигуряване на закова база за правилата на Базел III. Базел III е пакет документи на Базелския комитет по банков надзор, съдържащи методически препоръки в областта на банковото регулиране, които засилват изискванията за банков капитал и въвеждат нови нормативни изисквания за ликвидност.

ЕК ще представи предложенията под формата на законопроект на 27 октомври, като той трябва да бъде финализиран от Европейския парламент и Съвета на ЕС,

Очаква се правилата да важат за банковите в ЕС, които имат поне 30 млрд. евро активи, въпреки че прагът продължава да се обсъжда от ЕК и може да бъде променен. Финансовите регулатори ще трябва регулярно да проверяват ситуацията в клоновете на банките, които не са със седалище в ЕС, за да решават дали те трябва да бъдат преструктурирани в дъщерни фирми.

Предложенията също така включват укрепване на сътрудничеството между органите за банков надзор по отношение дори на малки клонове, минимална хармонизация на изискванията към капитала и ликвидността на подразделенията, които са пряка собственост на чуждестранни финансови институции.

 

още по темата
още от Банки