нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фед представи индивидуални капиталови изисквания за водещите американските банки

Снимка: Guliver / Getty images

Федералният резерв на САЩ представи индивидуални изисквания за водещите банки в страната, преминали стрес тестовете за 2020 г., предаде Ройтерс.

Това е първият случай, в който централната банка на САЩ дава специфични капиталови изисквания за отделните търговски банки в рамките на своя нов „стрес капиталов буфер“, който влиза в сила в сила на 1 октомври.  

Фед иска от Goldman Sachs и Morgan Stanley да поддържат най-голям капиталов буфер от 34-те банки, преминали тестовете. Изискването е за буфер от 13,7% за Goldman Sachs и 13,4% за Morgan Stanley.

Тези индивидуални изисквания идват след публикуваните през юни резултати от стрес тестовете в банковия сектор на САЩ. Те установиха, че макар загубите заради пандемията от COVID-19 да бъдат огромни, всички големи банки ще оцелеят. Фед също така забрани на търговските банки да изкупват обрано свои акции и ограничи плащането на дивиденти до 30 септември.

Новите мерки за капиталова адекватност съчетават минималните капиталово изисквания от 4,5% и новия „стрес капиталов буфер“, които се определя от това как всяка една банка би се справила при хипотетичен тежък икономически срив. Най-ниското ниво на този  „стрес буфер“ е 2,5%, а най-високото – 7,8%, като то се отнася за операциите на Deutsche Bank в САЩ.

Най-големите американски банки ще бъдат обект и на допълнително капиталово изискване в зависимост от ролята, която те имат във финансовата система на страната. Това изискване варира от 1% до 3,5% за  JPMorgan Chase - най-голямата банка в САЩ.

още по темата
още от Банки