нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Goldman Sachs е голям оптимист за икономическия растеж в Европа

Снимка: Getty Images

Банката Goldman Sachs прогнозира, че извън САЩ цикличните новини са като цяло позитивни.

"Ние сме много оптимистично настроени по отношение на икономическото представяне в Европа", се посочва в последния анализ на голямата американска финансова институция, като броят на новите инфекции с коронавирус остава нисък, а скокът на потвърдените случаи в Германия през миналия месец се оказа само временен.

Високочестотните европейски икономически показатели показват стабилен отскок, допълва кредитната институция, цитирана от БНР

"След първоначално колебание провежданата политика също се оказа много подкрепяща. Въпреки че очакваме Фондът за възстановяване за 750 млрд. евро на ЕС в крайна сметка да бъде леко свит до 600 млрд. евро преди неговото прилагане, той идва заедно с агресивните покупки на активи от страна на ЕЦБ, което би било достатъчно, за да се затвори "значителната пропаст във финансирането“ на южните държави членки на Еврозоната. Следователно ние оставаме уверени в нашата прогноза, която е далеч над останалите, и според която реалният БВП на Еврозоната ще нарасне кумулативно с близо 25% през следващите две години", отбеляза американската банка.

В същото време обаче икономистите на Goldman Sachs ревизираха в низходяща посока прогнозата си за икономически растеж в САЩ до спад с 4,6% през тази година от предходна оценка за понижение с 4,2 на сто.

Банката очаква икономиката на САЩ да нарасне с 25% през третото тримесечие (при предишна прогноза за отскок с 33%) и да нарасне с 5,8% през следващата година. Сред мотивите за занижените прогнози на САЩ, банката отбелязва, че някои американски щати започват да налагат нови ограничения за противодействие на разпространението на коронавирус с оглед рязкото нарастване на случаите на новозаразени в последно време. Това вероятно ще ограничи потребителските разходи през този и следващия месец.

"Комбинацията от по-строги държавни ограничения и доброволно социално дистанциране вече оказват значително влияние върху икономическата активност", коментира голямата американска банка Goldman Sachs. 

още по темата
още от Банки